Палестинското движение Хамас заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън носи

...
Палестинското движение Хамас заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън носи
Коментари Харесай

Хамас: Байдън носи отговорност за израелското нападение в болницата Аш Шифа в Газа

Палестинското придвижване Хамас заяви, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън носи отговорност за продължаващата израелска интервенция в болничното заведение " Аш Шифа " в Газа, съобщи Франс прес.

 

" Държим окупацията (наименованието, което Хамас използва за Израел) и президента Байдън напълно виновни за нападението на израелската войска против медицинския комплекс " Аш Шифа ", се споделя в изказване на " Хамас ", оповестено на арабски език. 

 

" Предупреждаваме, че в болничното заведение може да се стигне до всеобщо ликвидиране ", съобщи още министерството на " Хамас ". Движението ръководи линията Газа. Няколко хиляди души - пациенти, личен състав и цивилни, разселени от войната, която продължава от 7 октомври, са се струпали на територията на болница " Ал Шифа ", която е обградена " от всички страни " от израелската войска, съгласно Хамас. Движението оповестява за " натоварен обстрел ". 

 

Белият дом съобщи нощес, че разполага с разследваща информация, съгласно която Хамас използва болница " Аш Шифа " в Газа, с цел да ръководи военните си интервенции и евентуално за депозиране на оръжия и сподели, че тези дейности съставляват военно закононарушение, съобщи Ройтерс.

 

" Имаме информация, която удостоверява, че " Хамас " употребява тази болница в режим за командване и надзор ", и евентуално за депозиране на оръжия, съобщи пред кореспонденти на борда на президентския аероплан " Ер форс уан " представителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

 

" Това е военно закононарушение ", добави той. По думите му, тези дейности на палестинската военна формация не понижават отговорността на Израел да пази цивилните.

 

Израелската войска счита, че Хамас използва болничното заведение, с цел да укрива стратегическа инфраструктура, а популацията се употребява като " жив щит ". 

 

" През последните няколко седмици неведнъж посочвахме, че продължаването на потреблението на болница " Аш Шифа " за военни цели от страна на " Хамас " ще докара до преустановяване на нейната отбрана по силата на интернационалното право ", съобщи нощес представителят на израелската войска Даниел Хагари.

 

Израелската войска заяви, че е " уведомила съответните управляващи в Газа, че всички военни действия в болничното заведение би трябвало да бъдат прекъснати в границите на 12 часа ", само че това " за жалост не се случи ".

 

Израел посочи, че интервенцията визира съответен регион на болничното заведение и участващите в нея сили са минали особено образование, с цел да могат да работят в сходна конюнктура и измежду тях има медицински екипи и говорещи арабски военнослужещи. Операцията се организира заради " оперативна нужда " и се базира на разследващи данни, прибавиха още израелските сили, като приканиха силите на " Хамас " в болничното заведение да се предадат.

 

По-късно представител на Съвета за национална сигурност към Белия дом съобщи, че " лечебните заведения и пациентите би трябвало да бъдат предпазени " в отговор на въпрос за израелската интервенция в болничното заведение " Аш Шифа " в Газа, предадоха Ройтерс и Франс прес.

 

" Няма да разясняваме в елементи настоящата израелска военна интервенция. Както към този момент казахме, не поддържаме въздушни удари против болница и не желаеме да виждаме престрелка в болница, където почтени, лишени от средства, заболели хора, търсещи помощ, са попаднали под пресечен огън. Болниците и пациентите би трябвало да бъдат предпазени ", се споделя в късото изказване.

 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР